Čeká Evropa na mladé Lukašenkovy „dobrovolníky“?

Běloruský republikánský svaz mládeže je největší oficiální mládežnickou organizací v Bělorusku. 

Byla založena s cílem pokračovat v tradicích sovětského komsomolu a je v podstatě monopolem v rámci státní mládežnické politiky. Čísla mluví za vše a napoví i neinformovanému čtenáři: členem tohoto svazu je více než půlmilionu mladých Bělorusů, přičemž finanční podpora této organizace státu činí 98 % všech státních výdajů na mládež.

Jednotlivé buňky byly vytvořeny i v armádních jednotkách, vojscích ministerstva vnitra a policii. Je třeba dodat, že právě vojska ministerstva vnitra a policie jednají nejbrutálněji při potlačování mítinků a demonstrací.

V poslední době ale tato organizace prosazuje spíše sociální projekty typu „Dobré srdce“, které jsou zaměřeny na charitativní činnost. Jak se ukázalo, ve stanovách programu  EVS a Erasmus+ neexistují žádné zvláštní podmínky pro organizace, vysílající své dobrovolníky, čehož BRSM samozřejmě využil.

Zatím nelze říct, jak skončí konkrétní spolupráce provládních dobrovolníků a evropských partnerů, ale již teď se na webové stránce BRSM nachází zmínka o letní práci jeho dobrovolníků v Polsku, kde zvelebovali hřbitov sovětských válečných zajatců z druhé světové války.