Prezidentské volby přehled 23.7-29.7.2015

Tlak na kandidáty, překážky a represe

Už v průběhu prvního dne sběru podpisů byla v Brestu zadržena Alina Litvinčuk, členka skupiny podporující Anatolije Lebeďka. Zadržena byla v okamžiku, kdy z Minsku vezla dokumenty určené místní skupině. Třebaže byla Alina Litvinčuk po několika hodinách propuštěna, byl tímto aktem státních orgánů narušen začátek práce na kampani.

Podobným způsobem byla 27. července narušena práce místního aktivisty, který v Molodečnu sbíral podpisy pro Taťánu Korotkevič. Hned jak se objevil na místním náměstí, byl zatčen a několik hodin strávil zadržen na oddělení místní milice s odůvodněním, že je potřeba ověřit jeho totožnost a všechny další okolnosti.

V pátek 24. července se aktivista Nikolaj Lusto vydal k budově Ústřední volební komise s plakátem tohoto znění: „Proč volit? Je třeba korunovat! Ne volbám!“ Do minuty byl zadržen, ve vazbě strávil celý víkend a v pondělí 27. července byl propuštěn s pokutou 4,5 milionu běloruských rublů (cca 300 USD).

27 července se představitelka organizace na ochranu lidských práv „Viasna“, Taťána Revjanka, obrátila v otevřeném dopise na ministra školství, Michaila Žuravkova. Podle jejích informací jsou učitelé přiřazováni ke skupinám podporující Aleksandra Lukašenka bez ohledu na to, jestli s tím souhlasí a navíc mají povinnost nasbírat nejméně 200 podpisů určených k tomu, aby se mohl stát kandidátem.

Byly zformovány oblastní a krajské volební komise

Na oblastní úrovni se opozice ucházela o 16 z 91 možných míst ve volebních komisích. Získala však pouze 3. Podle názoru vlády je to logické. Opozice totiž údajně využívá labilní spolupracovníky, kteří navíc často mají problémy se zákonem. Jak se vyjádřila předsedkyně Ústřední volební komise, Lydia Jarmošina: „předat těmto lidem místa ve volebních komisích by bylo nebezpečné.“

Státní média referují o volbách

Televizní kanál ONT věnoval celý pořad kandidátovi Sjednocené občanské strany (OGP), Anatoliji Lebeďkovi. Tisková konference byla vysílána při návštěvě kandidáta v Minském traktorovém závodu. Podle názoru žurnalistů z ONT, třebaže se Lebeďko snaží využít těžké ekonomické situace, ve které se závod nachází (MTZ, stejně jako další velké běloruské průmyslové podniky je nucen propouštět zaměstnance a má problémy s odbytem svých produktů), nemá šanci získat si mezi pracujícími sympatie. Podobným způsobem se k Lebeďkovi vyjádřili žurnalisté z novin prezidentské administrativy „Sovětské Bělorusko“ (Sovětskja Belarus), kteří se domnívají, že v porovnání s dalšími Lebeďko ztrácí a bude pro něj velmi těžké získat potřebných 100 000 podpisů.

V tom samém čase již média referují o frontách, které se vytvářejí při sběru podpisů na podporu kandidatury současného prezidenta Lukašenka.

Sběr podpisů a agitace

V porovnání s minulou předvolební kampaní se letos velmi aktivně rozjíždí kampaň prezidenta Lukašenka. Skupina, která ho podporuje a sbírá pro něj podpisy, letos čítá více než 10 tisíc lidí. Pro srovnání v roce 2006 to bylo 6212 lidí a v roce 2010 to bylo 8403 lidí. V čele této skupiny stojí ředitel provládní federace odborů a bývalý ředitel BRSM (Běloruského republikánského svazu mládeže), Michail Orda. A právě z toho důvodu hlavní agitační práci na ulicích odvádějí členové federace odborů. Sám Aleksandr Lukašenko začal svou předvolební kampaň kosením sena společně s Gérardem Depardieu. Tento francouzský herec, který v posledních měsících veřejně podporuje ruského prezidenta Putina, nyní veřejně podpořil i prezidenta Lukašenka. V komentáři pro státní televizní kanál Depardieu vyjádřil obdiv k Lukašenkovi a kromě toho se ještě s pochopením vyjádřil pro novou běloruskou daň z nezaměstnanosti.

Pořad o kosení sena byl několikrát vysílán na státních televizních kanálech. Podle názoru novináře z Rádia Svoboda, Jurije Drakochrusta, lze v souvislosti s tímto pořadem mluvit o propagaci kandidáta na politickou objednávku. V té samé chvíli však místní orgány v Minsku nepovolily Taťáně Korotkevič cyklistický závod s odůvodněním, že bezprostřední agitace v této fázi přípravy na volby ještě není povolena.