Anatolij Lebeďko

Dne 20. července v Bělorusku Ústřední volební komise ukončila kontrolu přihlášek iniciativních uskupení jednotlivých kandidátů na prezidenta. Z celkem 15 došlých přihlášek jich pouze 8 vyhovělo všem kritériím. Takto byla například zamítnuta možnost kandidatury Mikoly Statkeviče, kandidáta v předchozích prezidentských volbách v roce 2010, který i nadále zůstává ve vězení.

Z osmi zbylých kandidátů se jedná zejména o současného běloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka, jeho dlouholetého sparing partnera Sergeje Gajdukeviče, bývalou učitelku Žanu Romanovskou, atamana běloruských kozáků Nikolaje Ulachoviče, ekonoma Viktora Tereščenka a tři představitele „klasické“ běloruské opozice: Anatolije Lebeďka, Taťánu Korotkevič a Sergeje Kaljakina. Podobně jako v roce 2010 se i tentokrát opozice nedokázala dohodnout na jednotném a společném kandidátovi. Výsledkem jsou tedy tito tři hlavní kandidáti. A co od nich mohou očekávat jak sami Bělorusové, tak i sousedi Běloruska? Jaký je jejich vztah k běloruskému jazyku a kultuře? Na to vše jsme se jich zeptali a nyní Vám můžeme přinést jejich odpovědi.

Аnatolij Lebeďko

1. Vztah k Rusku
Kreml je jak donorem, tak ochráncem běloruského režimu. Rusko však zároveň zůstává největším investorem v Bělorusku a ruský trh je i nadále naším cílovým trhem.  Rusko je také zaměstnavatelem pro 700-800 tisíc běloruských občanů. Vztah Lukašenka a Putina by se pak dal charakterizovat jako neustálý boj o délku pomyslného vodítka, na kterém je běloruský prezident uvázán. Naší strategií je ekonomické partnerství s postupným snižováním politické, vojenské a ekonomické závislosti. Uzavření
ruských vojenských základen (uvést situaci do souladu s platnou
ústavou)


2. Postoj k situaci na Ukrajině
Jedna z variant řešení běloruského problému se právě teď odehrává na Ukrajině. Ukrajina je alternativou k vývoji některých států postsovětského prostoru. Naším národním zájmem není pouze stabilizace situace na Ukrajině, ale také úspěšná aplikace reforem. V současné době funguje „ukrajinský faktor“ spíše jako podpora běloruského režimu, je zde však pravděpodobnost, že ve střednědobém horizontu bude napomáhat i změnám v Bělorusku. To se však stane pouze v případě, že se Západ na Ukrajině „nevzdá“.

3. Role běloruského jazyka
Naším cílem je zřízení Národní univerzity. V každém běloruském kraji by měla být bělorusko-jazyčná škola nebo gymnázium a od úředníků by měla být požadována znalost běloruského jazyka. Také by měly být vytvořeny nástroje pro ekonomickou podporu jazykového rozvoje.
Naše perspektiva: absolvent školy ovládá tři jazyky (minimální standard): běloruštinu, angličtinu a ruštinu.

4. Občanská společnost, lidská práva, političtí vězni a trest smrti
Malý stát – velká a silná společnost
Reforma politického systému pomocí Malé ústavy.
Program „milion nových pracovních míst“ jako alternativní ekonomická strategie.
Propušení a rehabilitace politických vězňů.
Zrušení trestu smrti.

http://www.epramova.org/content/anatoliy-lebedko-o-periodicheskoy-vybornosti-mestnoy-vlasti

5. Vztahy s EU a USA

Vztah s EU
Jsme proevropskou politickou stranou. V diskuzi mezi demokratickými kandidáty na tut.by jsem byl jediný, kdo se jasně vyjádřil pro budoucí proevropské směřování Běloruska.

EU – Strategické partnerství a pozvolná strategie.
První krok – evropské hodnoty.
Druhý krok – evropské standardy.
Třetí krok – otázka vstupu Běloruska do EU. Ale pouze v případě, že
Bělorusko bude po dvou předchozích krocích splňovat kodaňská kritéria.

USA – strategické partnerství!

http://www.youtube.com/embed/OwuydYr4c6o?enablejsapi=1&wmode=opaque
http://www.youtube.com/embed/Y-6EumJXWs8?enablejsapi=1&wmode=opaque