Prezidentské volby přehled 25.9.-1.10.2015

Sociologické výzkumy

Dne 29. září Nezávislý institut sociálně ekonomických a politických studií (NISEPI) publikoval výsledky podzimního sociologického výzkumu. Ten proběhl poté, co měli jednotliví kandidáti možnost vystoupit v televizi.

Pro Aleksandra Lukašenka je připraveno hlasovat 45,7% Bělorusů (a to jak na základě tajného, tak i veřejného hlasování).
Pro Taťánu Korotkevič je připraveno hlasovat 17,9% Bělorusů na základě tajného hlasování a 7,2% ve veřejném hlasování. Pro Sergeje Gajdukeviče pak procenta vycházejí na 11,4% hlasů při tajném hlasování a 4,7% při veřejném a pro Nikolaje Ulachoviče je to 3,6% na základě tajného hlasování a 1,5% při veřejném hlasování.

Ochotu přijít k volbám vyjadřuje 72,5% voličů (36,2% – “ano, určitě půjdu volit”, 36,3 – “spíše ano”), 16% “spíše nepřijde hlasovat”, 7,8% “určitě nepřijde”.

K bojkotu voleb se vyjádřilo 15,5% občanů pozitivně, 27,4% negativně, 25,1% na něj nemají názor a 26,9% lidí o něm ani neslyšelo.

Experti předpokládají, že 11. října přesáhne volební účast požadovaných 50%. Pokud by k volbám přišlo opravdu 72,5% oprávněných voličů, pak by se podle expertů původních 45,7% hlasů pro Lukašenka zvýšilo na 64% a u Taťány Korotkevič by se to projevilo nárůstem z 17,9% na 25%.

Narušení

V pátek 25. září se ve městě Gomel organizovalo nedobrovolné masové setkání studentů a učitelů za účelem vystoupení jednoho z Lukašenkových zástupců, kdy čas jeho vystoupení byl shodný s časy přednášek. Za poslední dobu je to v Gomelu již druhý případ tohoto druhu.
Dne 28. září se v Molodečnu konalo veřejné vystoupení Lukašenokova zástupce a to za přítomnosti místního gubernátora Semjona Šapiroa. Vystoupení se konalo v místě, kde místní orgány již předem zakázaly předvolební agitace.

Politická aktivita mimo předvolební akce. Represe.

V neděli 27. září ve městě Gomel podali ochránci lidských práv žádost, aby mohli uspořádat pouliční akci, která by měla informovat voliče o právu volební účasti a právu předčasných voleb. Zástupci státní moci to však odmítli.
Dne 30. září byli v Minsku za účast na demonstraci pokutování politici Lebeďko, Nekljajev, Statkevič a Kozlov. Celková výše udělených pokut činila 27 milionů běloruských rublů (což je asi 1500 USD).
Dne 1. října ve Vitebsku aktivisté z konzervativní křesťanské strany BNF požádali o možnost uspořádat 21 mítinků na podporu volebního bojkotu. Výsledky rozhodnutí zatím nejsou známy.

euroradio.fm, spring96.org, svaboda.org, racyja.com, ucpb,org, baj.org, naviny.by a běloruských státních sdělovacích prostředků.