K čemu potřebuje Lukašenko nové referendum

Rok 2017 proběhne v Bělorusku podle všeho ve znamení další volební kampaně, tentokrát půjde o referendum. S jeho návrhem přišel jako první samotný Alexandr Lukašenko. Nedlouho po parlamentních volbách, 7. října, běloruský prezident prohlásil: „Možná že přišel čas na to, abychom provedli analýzu našeho základního zákona, už jsem o tom mluvil dříve. K této otázce se budeme snažit přistoupit z více stran. Opatrně, abychom nenadělali škody. Objevují se nové problémy a nové výzvy. Ostatně, doba vyžaduje něco nového. A pokud se k tomu odhodláme, začít by se mělo základem. Budeme muset vytvořit skupinu mudrců – právníků, kteří náš základní zákon posoudí. A pokud bude potřeba, uděláme to.”

Podle názorů většiny expertů by mohlo jít o:

  • přechod od většinového volebního systému k poměrnému nebo smíšenému,
  • nahrazení přímé volby prezidenta parlamentním hlasováním,
  • zrušení trestu smrti.

O měsíc později si prezidentův návrh na změnu ústavy osvojila Liberální demokratická strana, jejíž předseda Sjarhej Hajdukevič po dlouhá léta hrál roli pseudoopozice a Lukašenkova „sparring partnera“ ve všech volbách. Liberální demokraté navrhují řadu politických reforem, jejichž provedení bez referenda není možné, zejména:

  • zavedení smíšeného volebního systému ve volbách poslanců a zastupitelů,
  • prodloužení mandátu poslanců a zastupitelů ze 4 na 5 let,
  • a PŘEDEVŠÍM prodloužení prezidentského mandátu z 5 na 7 let.

Sjarhej Hajdukevič navrhuje spojit referendum s komunálními volbami v únoru 2018. Je však více než pravděpodobné, že volební kampaň proběhne již tradičně o několik měsíců dříve. Také není jisté, zda je seznam změn, které Hajdukevič navrhuje, konečný. Vláda musí v každém případě legitimizovat soudní reformu, která proběhla v letech 2013 a 2014 s porušením ústavy. Tehdy Lukašenko fakticky zlikvidoval Vrchní hospodářský soud, který byl sloučen s Nejvyšším soudem, což samo o sobě vyžadovalo změnu ústavy.