Prezidentské volby přehled 3.9.-17.9.2015

Registrace kandidátů

Ve čtvrtek 10. září byli na zasedání Ústřední volební komise zaregistrováni tito kandidáti na příštího běloruského prezidenta: Aleksandr Lukašenko, Taťána Korotkevič, Sergej Gajdukevič a Nikolaj Ulachovič. Ústřední volební komise pak každému kandidátu dala k dispozici možnost vystoupit ve státní televizi a to 2x na 30 minut v období od 15. do 25. září. Již nyní je známo, že Aleksandr Lukašenko odmítá, aby s ním bylo zacházeno jako s kandidátem, takže nabídnutý prostor ve státní televizi jako jediný odmítl.

Registrací kandidátů také oficiálně začala oficiální agitační část předvolební kampaně.

Agitace: průběh a narušení

Ještě v průběhu zasedání Ústřední volební komise státní média přenášela setkání Aleksandra Lukašenka s biatlonistkou Darjou Domračevovou.

Ze všech zbývajících kandidátů dala jako jediná Taťána Korotkevič médiím k dispozici seznam svých vystoupení a setkání. S voliči se již setkala v Minsku, Logojsku, Lepel, Ušači, Polotsku a Novopolotsku. Ve středu 16. září pak vystoupila na mítinku za svobodu slova v Bělorusku.

Ve čtvrtek 17. září pak začali vystoupením v Minsku svou část agitační kampaně i Sergej Gajdukevič a Nikolaj Ulachovič.

Seznam důvěrných osob Aleksandra Lukašenka nyní zahrnuje ty nejvyšší vládní činitele v zemi. Ochránci lidských práv již oznámili, že setkání s voliči na podporu současného běloruského prezidenta pořádá i Semjon Šapiro, hlava minské oblasti. Ten tak propojil dvě své pozice – byrokratickou a politickou – k čemuž využil svou moc v dané oblasti. Podobně ve městě Slutsk, předvolební setkání probíhalo po vzoru podobných setkání v dobách Sovětského svazu, kdy se na toto setkání dostavili pouze místní činovníci.

Dohled

Kampaň „Právo volby“ oznámila, že je připravena v Brestské oblasti dát k dispozici 200 volebních pozorovatelů. Kromě toho, pod záštitou několika organizací chránících lidská práva, byla spuštěna mobilní aplikace „Вочы“ (oči), která umožňuje anonymně přidávat příspěvky o narušování volebního procesu (fotografie, dokumenty, videa, atd.).

Ve čtvrtek 10. září v Minsku proběhlo setkání, jehož hlavním tématem bylo volání po nových svobodných volbách. Mezi hlavní osobnosti, které vystoupily na tomto setkání, patřil Nikolaj Statkevič, Anatolij Lebeďko a Vladimir Nekljajev. Celkem se tohoto vystoupení zúčastnilo téměř 200 lidí.