Prezidentské volby přehled 30.7.-5.8.2015

Tlak na kandidáty, překážky a represe

Jak sběr podpisů pokračuje, členové skupin podporujících jednotlivé kandidáty, se setkávají s řadou provokací. Členovy skupiny podporující Taťánu Korotkevič 29. července napadli neznámí lidé při sběru podpisů v Novopolocku a 2. srpna se skupina neznámých lidí pokusila zabránit sběru podpisů v Brestu.

Dne 3. srpna opilý muž několikrát narušil práci skupiny sbírající podpisy pro Anatolije Lebeďka. Poté co muž fyzicky napadl člena této skupiny, byl okamžitě zadržen kolemjdoucími a následně předán na policii. Ve stejný den byla skupina sbírající podpisy pro Taťánu Korotkevič v Ščučině předvolána na oddělení místní milice. Důvodem tohoto předvolání byla červeno-bílo-červená vlajka, kterou s sebou skupina nosila (oficiální státní vlajka Běloruska v letech 1991-1995).

Média referují o volbách

Pracovníci webu mediacritica.by udělali monitoring internetových stránek státních orgánů. Na 118 stránkách nebyly k nalezení žádné informace o skupinách sbírajících podpisy pro jiné prezidentské kandidáty, než pro Aleksandra Lukašenka. Seznam všech prezidentských kandidátů se v médiích objevil max. 10-12x. Naopak prakticky všechny zprávy, které jsou věnovány sběru podpisů pro prezidentské kandidáty, jsou zobrazovány v kontextu sběru podpisů pro prezidenta Lukašenka.

Sběr podpisů

O něco více než týden potřeboval Aleksandr Lukašenko ke sběru 100 000 podpisů nezbytných ke kandidatuře v nadcházejících prezidentských volbách. 31. července to oznámila předsedkyně Ústřední volební komise, Lydie Jarmošina. Další kandidáti nasbírali k 3. srpnu následující počty podpisů:

Taťána Korotkevič: přibližně 43 000 podpisů;
Anatolij Lebeďko: přibližně 15 000 podpisů;
Sergej Kaljakin: přibližně 20 000 podpisů;
Viktor Terešenko: přibližně 40 000 podpisů;
Nikolaj Ulachovič: přibližně 47 000 podpisů;
Sergej Dajduškevič: přibližně 55 000 podpisů.
Skupina podporující Žanu Romanovskou počty získaných podpisů neoznamuje.

V té samé době skupina „Ochránci práv za svobodné volby“ přinesla zprávu o dalším znepokojivém jevu. V rámci sběru podpisů pro kandidaturu Aleksandra Lukašenka byli příslušníci a pracovníci státních úřadů a institucí donuceni dát svůj podpis právě současnému běloruskému prezidentovi a to vše za dozoru vedoucích a ředitelů těchto úřadů a institucí.

V Mogilevě začal sběr podpisů v tamním podniku Zenit ještě před oficiální registrací skupin, které podporují jednotlivé kandidáty. Podobné případy jsou pak hlášeny z Kirovova podniku v tomtéž městě, z elektromechanické továrny v Brestu, z oblastní nemocnice i místního podniku Granit v Mukaševiči nebo například z továrny na chladničky Atlant v Minsku.

Zatímco v předchozích letech bylo poměrně běžnou praxí začleňovat do skupin pro sběr podpisů na podporu kandidatury Aleksandra Lukašenka místní učitele, v letošním roce jsou novinkou lékaři. Dne 3. srpna například grodněnská terapeutka při pravidelných obchůzkách přemlouvala své pacianty, aby se podepsali pod kandidaturu Aleksandra Lukašenka. V úterý 4. srpna pak lékaři a pracovníci z 1. městské polikliniky společně s učiteli 27. místní školy ve městě Gomel dostali za úkol podepsat se na podporu Aleksandra Lukašenka přímo před zraky svých přímých nadřízených. To samé se již dříve stalo v podniku Gomelkabel.

Práce volebních komisí. Dohled a kontrola

V úterý 4. srpna proběhla akreditace pozorovatelů u Ústřední volební komise. Nezávislými a opozičními pozorovateli budou „Běloruský helsinský výbor“, levicová organizace „Spravedlivý svět“ a organizace „Právo volby“.

Zpracováno na základě materiálů: euroradio.fm, spring96.org, svoboda.org, racyja.com, ucpb.org