Trest smrti a popravy v Bělorusku

Amnesty International zveřejnila zprávu o rozsudcích smrti a popravách za rok 2016 v jednotlivých zemích světa.[1]

Bělorusko po sedmnácti měsících „pauzy“ právě v roce 2016 opět přistoupilo k rozsudku trestu smrti.  A v tomto roce byli minimálně čtyři lidé opravdu popraveni.

V mnoha zemích nejsou zveřejňovány informace o trestech smrti a v Bělorusku jsou tyto údaje klasifikované jako státní tajemství. Také celá procedura popravy je opředena tajemstvím. Příbuzní popraveného nedostávají žádné informace, nevědí, jaký den byla poprava provedena a kde je jejich blízký pohřben.

Tak jako v Číně, Indonésii, Severní Koreji, Palestině, Saudské Arábii, Somálska a na Tchaj-wanu je v Bělorusku trest smrti vykonán brutálním způsobem, zastřelením. Bělorusko je jedinou evropskou zemí, která trest smrti uplatňuje.

Ve většině zemí, ve kterých byli lidé odsouzeni k trestu smrti či již popraveni, se tento trest uskutečnil po procesu, který byl v rozporu s mezinárodními standardy soudních řízení. V roce 2016 se tak stalo mimo jiné i v Bělorusku.

Bělorusko je kromě USA jediným členem OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci Evropy), který uplatňuje trest smrti.

V dubnu 2016 byl jako první popraven Syarhej Ivanau, odsouzený k trestu smrti v roce 2015 za vraždu, krádež a loupež z roku 2013. Bratr odsouzeného se obrátil na Výbor Spojených národů pro lidská práva s tím, že soud byl nespravedlivý. Výbor žádal běloruské vládní představitele o odložení popravy, dokud nebude případ prošetřen.[2]

Po této popravě byli v listopadu popraveni další tři lidé, Hyanadz Yakavitski, Syarhei Khmialeuski a Ivan Kuleš. Hynadz Yakavitski odsouzen za vraždu se následně odvolal k Nejvyššímu soudu a žádal o milost také u prezidenta. Jeho právníci tvrdili, že byly přehlédnuty důležité důkazy.

I v případě Syarheie Khmialeuskiho, odsouzeného za vraždu a loupež, žádal Výbor Spojených národů běloruské vládní představitele o odložení popravy, dokud nebude případ prošetřen.

Rozsudek a provedení popravy Ivana Kuleše, odsouzeného k trestu smrti za vraždu, krádež a loupež potvrdily úřady v březnu 2016.

Syarhei Vostryakau, odsouzený v květnu 2016 za únos, a Kiryl Kazachok, odsouzený v prosinci za zabití dvou svých dětí jsou další dva lidé, o nichž se podařilo získat nějaké informace. Oba čekají v „řadě na smrt“.

________________

[1]  The Death penalty in 2016: Facts and figures; https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/04/death-penalty-2016-facts-and-figures/

[2] Tyto žádosti jsou závazné pro země, které jsou smluvními partnery prvního opčního protokolu k mezinárodnímu paktu o občanských a politických právech, k němuž Bělorusko přistoupilo v roce 1992