Ochránce uvězněných odsoudili ke třem letům odnětí svobody

Vedoucí lidskoprávní organizace Platforma, Andrej Bondarenko, byl odsouzen za výtržnictví ke třem letům odnětí svobody.

Bondarenka zatkli 1.dubna 2014 a už pár dní poté publikoval Vyšetřovací výbor Běloruska video, které bylo použito jako jeden z důkazů o jeho provinění. Na videu Bondarenko kope nohou do žen, které ho natáčejí na telefon. Navíc byl ještě obviněn z bití dalšího člověka.

Bondarenko však před soudem nestál poprvé. Kvůli hospodářské kriminalitě byl odsouzen už v roce 2009, po dvou letech však byl zproštěn viny a propuštěn. Mnozí politici tehdy spojovali Bondarenkovo trestní stíhání s jeho kandidaturou v parlamentních volbách v roce 2008.

Po svém tehdejším propuštění Bondarenko založil lidskoprávní organizaci „Platforma“, která dohlíží na dodržování práv vězňů v Bělorusku. Platforma opakovaně upozorňovala veřejnost i ministerstvo vnitra na nedodržování lidských práv v detenčních zařízeních.

Mnozí aktivisté i politici, kteří Bondarenkův proces sledovali, upozorňovali na „specifický“ přístup vyšetřovacího i soudního řízení.

Zajímavý  byl zejména fakt, že tiskové oddělení Vyšetřovacího výboru, které obvykle nemá rádo zájem médií, bylo tentokráte velmi aktivní. Dále z tajné komnaty během soudního přelíčení mluvil anonymní svědek, o jehož identitě se během soudního řízení na veřejnost šířily protichůdné informace.

Samotný Bondarenko svou vinu přiznal, ačkoli jeho kolega ze Sjednocené občanské stran (A. Dobrovolskij) se domnívá, že o politické objednávce svědčí už pouhé rozhodnutí vést trestní řízení místo správního.

Jiné lidskoprávní organizace se zatím zdržují hodnocení procesu, alespoň tedy do odvolání proti trestu k soudu vyšší instance.