Cena za svobodu slova

Hrodněnský novinář na volné noze, Andrej Meleško, dostal 2.prosince 2014 pokutu za protiprávní novinářskou činnost. Nyní musí Meleško podle rozhodnutí soudce Jurije Kazakeviče zaplatit státu 6 milionů běloruských rublů (asi 450 euro).

Jde letos už o třetí pokutu, kterou bude Meleško posílat do státního rozpočtu. Příčinou soudního řízení bylo v jeho případě pokaždé nezákonné vykonávání novinářské činnosti v Bělorusku –šlo zejména o jeho materiály pro „Rádio Racija“, které vysílá na území Běloruska z Polska.

Meleškovův případ je dalším v podivně řadě soudů a pokut, které se poslední dobou zvláštním způsobem dotýkají výhradně nezávislých běloruských novinářů pracujících pro média neregistrovaná v Bělorusku.

Na základě naprosto stejných obvinění byli letos potrestáni pokutami následující novináři: Marina Molčanova (Bobruisk), Jevgenij Skrebec, Alina Litvinčuk (Brest), Nikolaj Beňko, Julija Sivec (Gomel), Ales Burakov, Michas Aršinskij (Mogilev), Ales Denisov a Ales Zalevskij (Grodno).

Na soud čeká v souvislosti s podobným obviněním též Také Tamara Ščepetkina (město Bereza v Brestské oblasti).

Varování od státního zastupitelství o nepřípustnosti jimi prováděného typu novinářské práce dostali Maksim Chlebec a Alena Stěpanova.

Běloruští novináři se samozřejmě snažili tento problém vyřešit už dříve. Například novinář „Rádia Racija“ Viktor Parfenenko se už sedmkrát neúspěšně pokoušel získat akreditaci od běloruského Ministerstva zahraničí.

Sama nezávislá média – “Rádio Racija” a televizní stanice “Belsat” se také už mnoho let snaží získat v Bělorusku akreditaci pro své novináře, ale Ministerstvo zahraničí je neustále odmítá.

Nicméně “díky” zvláštnosti běloruského zákonodárství ani souhlas úřadů v Minsku s registrací “Racije” či “Belsatu” negarantuje nic jejich novinářům, protože ti musí ještě sami projít individuální registrací na Ministerstvu zahraničí.

“Legální média” se však také nemohou cítit bezpečně. Například korespondenti “Evropskéhé rádia pro Bělorusko”, které je u Ministerstva zahraničí akreditováno už pět let, dostali letos v listopadu akreditaci až těsně před vypršením té předchozí a pouze na jeden rok.