Zůstanou v Bělorusku drobní podnikatelé?

Sociální třída běloruských drobných podnikatelů může od 1. března 2015 přestat existovat. Důvodem je slavný prezidentský výnos č. 222, který byl přijat již před rokem a podle kterého jsou podnikatelé povinni ke každému výrobku dovezenému ze zahraničí disponovat celou řadou dokumentů a certifikátů. Toto opatření označují byznysmeni jako faktickou likvidaci drobného podnikání.

Nicméně podle státních úředníků bylo přijetí této vyhlášky nevyhnutelné. Bělorusko totiž patří do Celní unie, v níž platí velmi přísná pravidla týkající se lehkého průmyslu. Avšak sami experti z Celní unie tvrdí, že asi dvě třetiny výrobků, které se v současné době prodávají v Bělorusku, Rusku a v Kazachstánu, nemají žádné dokumenty .

A podnikatelé, ačkoli třeba nemají nic proti obchodování s certifikovanými výrobky, upozorňují na následující skutečnosti.

Zaprvé už velkoobchodní ceny certifikovaných výrobků jsou podstatně vyšší než ty bez dokumentů, v důsledku čehož se zboží stává neatraktivní pro koncového zákazníka. Zadruhé i ti, kdo by souhlasili s novými pravidly, si kladou otázku: „Kde seženeme tyto certifikáty?“

Faktem je, že drtivá většina velkoobchodních nákupů probíhá v Rusku, kde dodavatelé nikdy nepotřebovali další dokumenty. A přizpůsobit se běloruským podnikatelům se nikdo nechystá. Výsledkem nejspíš bude situace, kdy pro zboží do Běloruska budou vydávány předražené nebo zfalšované certifikáty (které bez problémů přijímají ruští úředníci, ale ne ti v Bělorusku). Nebo sami podnikatelé budou muset zorganizovat proces certifikace, což ale ještě zvýší cenu zboží pro konečného zákazníka.

Běloruští podnikatelé jsou nyní skeptičtí. Setkání se zástupci státních orgánů, které proběhlo 16. února v Minsku, skončilo bez výsledků. Úředníci si vše vyslechli a slíbili, že náměty podnikatelů vezmou v úvahu. Zároveň je ale hned ujistili, že prezidentský výnos se nijak měnit nebude.

Podnikatelé volají po setkání s Lukašenkem, ale nemohou doufat, že k němu dojde. Všechny podobné žádosti v minulosti končívaly nezdarem. Například v letech 2007 až 2008 se podnikatelé za podpory opozičních hnutí vyjádřili proti prezidentskému výnosu č. 760. Podle něho ztratili podnikatelé právo najímat kohokoli kromě rodinných příslušníků. Mítinky tehdy ukončila masová zatýkání a trestní stíhání 14 opozičních aktivistů. Výnos č 760 je platný dodnes.

Byznysmeni uvažují také o druhé variantě, kterou je obrácení se k nadnárodnímu Euroasijskému ekonomickém soudu, aby zrušil tuto vyhlášku. Autoři nápadu se domnívají, že přijatý výnos odporuje řadě pravidel Celní unie, a proto by měl být odvolán.

Více pravděpodobné však je, že ti, kdo chtějí zachovat svůj byznys, budou nuceni pracovat podle nových pravidel. Za porušení výnosu bude od 1. března udělována pokuta ve výši 9 milionů běloruských rublů (více než 4000 euro) a výrobky budou zkonfiskovány. Aktivisté podnikatelského hnutí předpovídají, že ze současných přibližně 70 000 podnikatelů se nové situaci dokáží přizpůsobit pouze dvě tisícovky z nich. Zbytek prostě uzavře svá tržní místa a budou působit v Rusku nebo na Ukrajině.

P.S. Jediné, čeho podnikatelé zatím dosáhli, jsou ještě tři měsíce práce navíc bez nezbytných certifikátů. Nicméně toto opatření je považováno za dočasné a je velmi nepravděpodobné, že by mělo nějak zásadně řešit problémy podnikatelů či budoucí problémy státních orgánů. Za tři měsíce se v zemi naplno rozjede předvolební kampaň a jedním z jejích témat se může klidně stát budoucnost drobného podnikání v Bělorusku.