Prezidentské volby přehled 6.-12.8.2015

Tlaky na kandidáty, překážky a represe

V sobotu 8. srpna se ve Vitebsku měla konat akce Konzervativně-křesťanské strany BNF pod názvem „Za účast ve spravedlivých volbách.“ Její aktivisté plánovali připomenout místním obyvatelům povinnost hlasovat ve volbách, s důrazem na to, aby odpovídaly mezinárodním i národním zákonům. Nicméně, v souladu s běloruskými zákony pro organizaci podobných akcí, jsou jejich organizátoři povinni mít zajištěný zdravotnický a policejní dozor a k tomu ještě asistenci místních komunálních služeb. Uzavřít dohody s těmito státními službami se organizátorům bohužel nepodařilo, na základě čehož místní orgány tuto akci nepovolily.

V ten samý den neznámý útočník napadl skupinu podporovatelů Taťány Korotkevič. Útočník serval skupině vlajku, rozházel podpisové archy a dříve než přijela policie, utekl.

O den později pak neznámý muž vyhrožoval odplatou skupině podporovatelů Anatolije Lebeďka. V tomto případě se však policii podařilo muže zadržet.

Média referují o volbách

Oblastní noviny gomelského kraje „Pridneprovskaja niva“ popisovaly práci skupiny podporovatelů Aleksandra Lukašenka v materiálu „Bašta pořádku a spokojenosti“ způsobem, který jednoznačně překračuje hranice novinářské etiky a nestrannosti. Přitom se nejedná o první takový materiál, který tyto noviny publikovaly. Celkově jsou však podobné zprávy z velké části pouze přetisky zpráv státní tiskové agentury „Belta“. Další zprávy z tématu předvolební kampaně pak referují spíše o formování volebních komisí, okrsků, nedostatcích a přestupcích, než o jednotlivých kandidátech.

Sběr podpisů

V pondělí 10. srpna Viktor Tereščenko oznámil, že se mu podařilo pro svou kandidaturu získat 105 000 podpisů. V ten samý den překročení hranice požadovaných 100 000 podpisů oznámil i Sergej Gajduškevič. Současný prezident Aleksandr Lukašenko k 12. srpnu získal více než 900 000 podpisů. Z ostatních kandidátů:

Taťána Korotkevič – přibližně 75 000 podpisů

Nikolaj Ulachovič – přibližně 72 000 podpisů

Sergej Kaljakin – přibližně 54 000 podpisů

Anatolij Lebeďko – přibližně 42 000 podpisů

Žana Romanovskaja odmítá poskytovat jakékoliv údaje o své kampani. Nicméně do této chvíle byla novináři zaregistrována pouze jedna skupina sbírající podpisy, ve které podpisy sbírala sama Žana Romanovskaja.

Vedoucí iniciativní skupiny, která sbírá podpisy pod kandidaturu Anatolije Lebeďka, již oznámil, že má pochyby, zdali se jeho skupině podaří získat potřebných 100 000 podpisů, ale rozhodně se však vynasnaží využít zbývající čas k tomu, aby byli v kontaktu s voliči.

Na druhé straně pak i nadále dochází k porušování lidských práv v rámci sběru podpisů pod kandidaturu Aleksandra Lukašenka. Tentokrát k tomu došlo v podnicích „Lenta“ a „Magateks“, kdy v obou případech byli jejich zaměstnanci nuceni dát svůj podpis současnému běloruskému prezidentu pod pohrůžkou neprodloužení pracovních smluv. V neděli 9. srpna pak bylo v Kormjanském kraji vyhrožováno ženám, které v okolí domů prodávaly úrodu tím, že jim nebude prodlouženo povolení k prodeji, pokud nedají svůj podpis Aleksandru Lukašenkovi.

Práce volebních komisí, dohled

V pondělí 10. srpna nebyla pozorovatelům Běloruského helsinského výboru umožněna kontrola důvěryhodnosti podpisů na základě toho, že to nepředvídá volební zákon.

Kampaň „Právo volby“ oznámila svůj plán pokrýt svými pozorovateli každý sedmý volební okrsek v grodněnské oblasti (z 692 okrsků). Společně s tím vyšla zpráva, že Běloruský republikánský svaz mládeže vyšle své pozorovatele do každého okrsku v zemi.

Zpracováno na základě materiálů: euroradio.fm, spring96.org, svaboda.org, racyja.com, ucpb.org