Běloruský soud odmítá vidět homofobii

Běloruská veřejnost po několik měsíců (od října 2014 do ledna 2015) hlasitě diskutovala o případu zmláceného gaye Michaila Piščevského. Jednatřicetiletý Michail Piščevský byl surově zbit během hádky na jedné minské gay párty v květnu 2014. Kvůli bitce přišel Piščevský o 20% mozku, měsíc byl v kómatu a dnes přežívá ve vegetativním stavu.

Během soudního líčení všechny strany přiznaly, že příčinou konfliktu a bití se stala Piščevského menšinová sexuální orientace.  Nicméně soudy už dvakrát odmítly vzít v úvahu tento faktor, aby pachatele obvinili z nenávisti na základě sexuální orientace. Obě rozhodnutí uznaly útočníka vinným pouze na základě článků o výtržnictví a o těžkém ublížení na zdraví.

Sečteno a podtrženo: za faktickou vraždu člověka (Piščevský už nikdy nebude moci existovat bez permanentního lékařského dohledu a vnější pomoci) soud útočníky odsoudil k pouhým 2,8 letům vězení a k zaplacení odškodného za morální újmu a léčebné výlohy.

Navzdory tomu, že v Bělorusku neexistuje precedentní právo, Piščevského případ vyvolal velký ohlas. Piščevský nikdy nepatřil k LGBT aktivistům, kteří se již přizpůsobili tlaku ze stranu státu.